eco-collage

EKO-KREDITI ZA PREDUZEĆA

ProCredit Bank je razvoju orijentirana banka koja pruža puni spektar usluga, te je posvećena odgovornom bankarstvu. Kao sastavni  dio ovog  odgovornog pristupa, ProCredit Bank postavlja visoke standarde vezane za uticaj njenog poslovanja na okoliš. Banka također pruža snažnu podršku ekološki održivom ekonomskom razvoju, što je važan dio našeg identiteta.

Preduzećima nudimo  Eko-kredite u cilju  poboljšanja energetske efikasnosti, povećanja konkurentnosti i pozitivnog uticaja po okoliš!!

Ulaganjem u mjere energetske efikasnosti i/ili tehnologije obnovljive energije, preduzeća ostvaruju sljedeće pogodnosti:

 • smanjeni operativni troškovi;
 • ovećanje efikasnosti opreme i bolji kvalitet procesa proizvodnje;
 • stvaranje optimalnih lanaca proizvodnje;
 • doprinos zaštiti okoliša

ProCredit Banka podržava ulaganja u:

 • poboljšanje proizvodnog procesa
  (zamjena starih ili kupovina dodatnih mašina ili opreme, efikasna uredska oprema/uređaji i rasvjeta poput onih sa oznakom: A+, nova rasvjeta, energy star ili energy)
 • grijanje ili hlađenje prostora i/ili proizvodnih procesa (sistemi centralnog grijanja/hlađenja, novi bojleri, klima uređaji itd.)

 • transport (kupovina vozila sa manjom potrošnjom sa EURO 5 standardima za gorivo)
 • poboljšanje poslovnih prostora (toplotna izolacija krovova i vanjskih zidova, novi prozori, vrata itd.)

ProCredit Bank Eko kreditima za preduzeća finansira i ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije:

Toplotni sistemi:

 • SWHS -solarni sistemi za zagrijavanje vode (pločasti i vakumski kolektori)
 • zemljane toplotne pumpe,
 • kotlovi na biomasu (drvo, pelet, briket, itd.)

Proizvodnja električne energije:

 • Fotonaponski sistemi (PV)
 • Mini hidrocentrale do 10MW

Koji su uslovi za  Eko kredite za preduzeća?

 • Iznos kredita u zavisnosti od platežne sposobnosti klijenta
 • Dospijeće do 10 godina
 • Mogućnost ponude različitih instrumenata obezbjeđenja

Dodatne pogodnosti:

 • Fiksne kamatne stope za kredite do  7 godina!

Za više informacija: ekokrediti@procreditbank.ba

Naši eko klijenti:

Klijent: SZR PRAKTIKER – Proizvodnja ekološki prihvatljivih kesa

SZR PRAKTIKER

Gdin. Benjamin Zonić, vlasnik preduzeća Praktiker, je klijent ProCredit Banke od avgusta 2013.godine. Ovo vrlo malo preduzeće se bavi izradom limova za krovove.  Premda je gdin. Zonić relativno novi klijent, on je prenio sav platni promet na ProCredit Banku i aktivno koristi prednosti internet bankarstva i kredite u ProCredit Banci.

Da bi izvršio dodatna ulaganja u razvoj svog preduzeća  uzeo je dva business kredita u ProCredit Banci. Eko kredit je namijenjen za kupovinu potpuno automatizirane multifunkcionalne mašine za proizvodnju kesa od netkanih materijala, mašine za pravljenje drški, mašine za štampanje i konopca za proizvodnju netkanih materijala u iznosu od  40.903 EUR.

“Od kada su lanci supermarketa počeli naplaćivati plastične kese koje su prije bile besplatne, odlučio sam biti prvi u BiH koji će proizvoditi kese od netkanog materijala. Nadam se da će ljudi koristiti ove kese da bi uštedili novac ali isto tako i da bi doprinijeli zaštiti okoliša”, rekao je Zonić.

Klijent: DASSTIM – CNC mašina: Povećanje učinkovitosti i efikasnosti

DASSTIM

Preduzeće Dasstim radi isključivo sa  Pro Credit Bankom od 2007. godine. Kompanija se bavi proizvodnjom rashladne opreme za ugostiteljstvo, ograda i unutrašnjih elemenata od nerđajućeg čelika i slično. U ProCredit Banci  ovo preduzeće koristi usluge platnog prometa, e-bankinga, i prekoračenje po tekućem računu. Gdin.Darko Marinković  je veoma zadovoljan saradnjom zbog toga što  je Banka svjesna njegovih potreba, i već godinama prati razvoj njegovog preduzeća, odgovara na njegove poslovne potrebe ponudom bankarskih usluga u skladu sa tim potrebama.

U tom smislu, preduzeće Dasstim je do sada uzelo nekoliko kredita u Pro Credit Banci koji su uglavnom iskorišteni za ulaganja u sredstva. U želji da dalje unaprijedi  proizvodni proces, smanji operativne troškove i poveća učinkovitost i efikasnost, prošle godine je  Dasstim iskoristio pogodnosti eko kredita u iznosu od  61.355 EUR za kupovinu CNC mašine za savijanje lima radi zamjene dvije postojeće mehaničke mašine. Pošto će obrada na CNC mašini biti automatizovana, doći će do povećanja produktivnosti uz očekivano smanjenje potrošnje energije za najmanje 21 %.

probanking
zone-24-7_logo100
online_zahtjevi_new