ProCredit Holding, matična kompanija ProCredit Bank BiH, objavio sveouhvatni Izvještaj o utjecaju Grupe za 2017. godinu

"Ponosni smo što možemo istaknuti našu neprestanu predanost stvaranju pozitivnog i održivog utjecaja na razvoj u našim zemljama poslovanja", rekao je Borislav Kostadinov, član Upravnog odbora ProCredit Holdinga i član Nadzornog odbora ProCredit Bank BiH.

Izvještaj o utjecaju Grupe za 2017. pruža uvide u društvene, ekonomske i ekološke učinke poslovanja ProCredit grupe. ProCredit grupu čine banke fokusirane na rast malog i srednjeg poduzetništva predvođene ProCredit Holdingom sa sjedištem u Frankfurtu. Operativni fokus Grupe je na jugoistočnoj i istočnoj Europi, ali ProCredit grupa je također aktivna u Južnoj Americi i Njemačkoj.

Borislav Kostadinov, član Uprave ProCredit Holdinga, izjavio je: "Ponosni smo što možemo istaknuti našu neprestanu predanost stvaranju pozitivnog i održivog utjecaja na razvoj u našim zemljama poslovanja. Nedavno smo, zajedno s našim finansijskim izvještajima 2017, objavili naš godišnji izvještaj o utjecaju Grupe, a koji smo sastavili u skladu s GRI standardima izvještavanja. On baca svjetlo na značajan utjecaj koji smo postigli kroz naš poslovni model, naš poseban pristup odnosima s klijentima i jedistveni pristup osoblju ".

Trenutni Izvještaj o utjecaju ProCredit grupacije možete preuzeti ovdje.

Kontakt za medije

Elma Čavčić, e.cavcic@procreditbank.ba 
Tel: 033 250-950
Mob: 061 219-127

O ProCredit Holding AG & Co. KgaA

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, sa sjedištem u Frankfurtu na Majni, Njemačka, matična je kompanija razvojne ProCredit grupe, koja se sastoji iz banaka za mala i srednja preduzeća (MSP) sa operativnim fokusom na Južnoj i Istočnoj Evropi. Pored ovog regionalnog fokusa, ProCredit grupa je takođe prisutna u Južnoj Americi i Njemačkoj. Dionicama kompanije trguje se na Prime Standard segmentu Frankfurtske berze. Ključni dioničari ProCredit Holding AG & Co. KGaA obuhvataju strateške investitore ,,Zeitinger Invest“ i ,,ProCredit Staff Invest“ (obuhvata investiciona ulaganja za ProCredit zaposlene), holandski ,,DOEN Participaties“, zatim ,,KfW Development Bank“ i ,,IFC“ (dio grupe Svjetske banke). Kao nadređenu kompaniju Grupe u skladu sa njemačkim Zakonom o bankama, ProCredit Holding AG & Co. KGaA na konsolidovanom nivou nadgleda Njemački odbor za nadzor banaka (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) i njemačka Bundesbanka. Za dodatne informacije posjetite web stranicu – www.procredit-holding.com.

O ProCredit Bank BiH 

ProCredit Bank je bila prva međunarodna banka koja je došla u, tada već ratom razorenu, Bosnu i Hercegovinu čija se privreda dosta teško oporavljala. Bila je to 1997. godina i ProCredit grupacija je vidjela mogućnost razvoja te je poslala svoje eksperte koji su analizirajući tadašnje tržište ponudili rješenje u vidu finansiranja malih privrednika. Tokom godina banka se specijalizirala za mala i srednja preduzeća, koja su ujedno  stvarni generator razvoja privrede, koja posluju regularno, blagovremeno izmiruju svoje obaveze, zapošljavaju nove radnike, unapređuju kvalitet života zajednice, izvoze itd. Danas sa ProCredit Bank posluju jake, stabilne i prepoznatljive bh kompanije.

ProCredit Bank već godinama čini iznimne napore da upravo njima omogući pristup neophodnim sredstvima za unapređenje poslovanja, pa tako danas našim klijentima nudimo pristup kreditnim linijama sa dosta nižim kamatnim stopama te garantnim linijama koje značajno reduciraju zahtjeve za kolateralnom pokrivenošću.Već duži period banka nudi finansiranje kroz kreditne/garantne linije Europske unije, Svjetske banke i USAID-a.

Također, s ciljem poticanja izvoza domaćim privrednicima ProCredit Bank nudi najbolje cijene međunarodnog platnog prometa gdje se posebno izdvaja plaćanje prema sestrinskim bankama iz ProCredit grupacije,  2.5 eura po transakciji. ProCredit Bank BiH je dio ProCredit grupacije sa sjedištem u Frankfurtu, Njemačka. Banka je u apsolutnom vlasništvu ProCredit Holdinga, majčinske kompanije ProCredit grupacije. Dioničari ProCredit Holdinga uključuju strateške investitore, Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest te renomirana imena poput fondacije DOEN, KfW i IFC (dio grupacije Svjetske banke).