Ekologija: ProCredit jedina banka sa punjačem za električna vozila i eko – voznim parkom

Vozni park ProCredit Bank sastoji se od 17 hibridnih vozila i to 10 Toyota Yaris hibrida, 5 Toyota Auris hibrida, te 2 Toyota Prius plug-in hibrida. Ispred zgrade Uprave banke u Sarajevu postavljeni su solarni paneli koji se napajaju sunčevom energijom, a koja se dalje koristi za LED rasvjetu za osvjetljenje ispred zgrade.

Sarajevo, 16. novembar/studeni 2018. – Zaštita okoliša nalazi se u središtu misije ProCredit Bank, a vlastitim primjerom ova banka nastoji doprinijeti razvoju koji će biti ekološki i društveno održiv. Tako je ProCredit Bank prva i za sada jedina banka u Bosni i Hercegovini koja ispred zgrade Uprave ima instaliran punjač za električna vozila. Osim toga, ProCredit je prva i jedina ne samo banka već i kompanija koja u svom voznom parku posjeduje plug-in hibridna vozila, navodi se u saopćenju za medije ProCredit Bank BiH.

Vozni park ProCredit Bank sastoji se od 17 hibridnih vozila i to 10 Toyota Yaris hibrida, 5 Toyota Auris hibrida, te 2 Toyota Prius plug-in hibrida. Ispred zgrade Uprave banke u Sarajevu postavljeni su solarni paneli koji se napajaju sunčevom energijom, a koja se dalje koristi za LED rasvjetu za osvjetljenje ispred zgrade. Parking mjesta su označena zelenom površinom sa ciljem ukazivanja na zelenu politiku kojoj banka teži u svome strateškom opredjeljenju, a koja je definirana i standardom ISO 14001:2015 kojim je ProCredit Bank certificirana od februara 2017. godine, čime je potvrđeno da ProCredit posluje u skladu sa međunarodno uspostavljenim normama zaštite i unaprijeđenja životne sredine. 

 

“Vlastiti primjer je uvijek najbolji primjer. Mi već devet godina kao grupacija provodimo uspostavljeni set standarda pod nazivom ‘Smjernice grupacije za upravljanje zaštitom okoliša’. Naš sistem upravljanja zaštitom okoliša utemeljen je na tri bitna pravca djelovanja, a to su interno upravljanje zaštitom okoliša, upravljanje ekološkim rizikom u kreditiranju, i eko finansiranje - eko krediti za preduzeća sa do sada plasiranih više od 50 miliona eura u Bosni i Hercegovini. Uz sve to, ponosni smo što i sami, dakle internim upravljanjem zaštitom okoliša, nizom mjera doprinosimo smanjenju emisije CO2, ali i korištenju obnovljivih izvora energije”, ističu u ProCredit Bank.

Nova Toyotina plug-in tehnologija koja je ugrađena u model Prius omogućava prosječnu potrošnju goriva od svega 1,4 l/100 km. Riječ je o rekordno najnižoj potrošnji goriva među svim plug-in hibridnim modelima na tržištu uz emisije CO2 od 32 g/km.


Projekat uspostavljanja eko – voznog parka ProCredit je provela zajedno sa partnerima, japanskim proizvođačem autmobila Toyota i Auto Nuić, koji je i ovlašteni prodavač i serviser Toyota vozila. Vrijedi istaći da je ProCredit Bank najznačajniji Toyotin partner u Bosni i Hercegovini uopće, navodi se u saopćenju za medije.

 

O ProCredit Bank BiH 

ProCredit Bank je bila prva međunarodna banka koja je došla u, tada već ratom razorenu, Bosnu i Hercegovinu čija se privreda dosta teško oporavljala. Bila je to 1997. godina i ProCredit grupacija je vidjela mogućnost razvoja te je poslala svoje eksperte koji su analizirajući tadašnje tržište ponudili rješenje u vidu finansiranja malih privrednika. Tokom godina banka se specijalizirala za mala i srednja preduzeća, koja su ujedno stvarni generator razvoja privrede, koja posluju regularno, blagovremeno izmiruju svoje obaveze, zapošljavaju nove radnike, unapređuju kvalitet života zajednice, izvoze itd. Danas sa ProCredit Bank posluju jake, stabilne i prepoznatljive bh kompanije. ProCredit Bank već godinama čini iznimne napore da upravo njima omogući pristup neophodnim sredstvima za unapređenje poslovanja, pa tako danas našim klijentima nudimo pristup kreditnim linijama sa dosta nižim kamatnim stopama te garantnim linijama koje značajno reduciraju zahtjeve za kolateralnom pokrivenošću. Već duži period banka nudi finansiranje kroz kreditne/garantne linije Europske unije, Svjetske banke i USAID-a. Također, s ciljem poticanja izvoza domaćim privrednicima ProCredit Bank nudi najbolje cijene međunarodnog platnog prometa gdje se posebno izdvaja plaćanje prema sestrinskim bankama iz ProCredit grupacije, 2.5 eura po transakciji. ProCredit Bank BiH je dio ProCredit grupacije sa sjedištem u Frankfurtu, Njemačka. Banka je u apsolutnom vlasništvu ProCredit Holdinga, majčinske kompanije ProCredit grupacije. Dioničari ProCredit Holdinga uključuju strateške investitore, Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest te renomirana imena poput fondacije DOEN, KfW i IFC (dio grupacije Svjetske banke). Više na www.procreditbank.ba.