o_nama

DIONIČARI

ProCredit Holding,  koji ima iste vrijednosti i ciljeve kao i ProCredit Bank, je jaka međunarodna finansijska institucija. Plodonosna saradnja izmedu ProCredit Bank i ProCredit Holding po tržišnim uslovima vodi održivom obezbjeđenju profesionalnih bankarskih usluga po atraktivnim uslovima za naše klijente, obezbjeđujuci tako značajan doprinos dugoročnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

ProCredit Holding je 100% vlasnik dionica  ProCredit Bank d.d.Sarajevo.

pcb-holding

ProCredit Holding je matična kompanija globalne grupacije ProCredit banaka. ProCredit Holding osnovan je kao Internationale Micro Investitionen AG (IMI) 1998. godine, od strane IPC-a, prve konsultantske kompanije u oblasti finansiranja razvoja.

ProCredit Holding predan je širenju pristupa finansijskim uslugama u zemljama u razvoju i ekonomijama u tranziciji, izgradnjom grupe banaka koje su vodeći davaoci fer, transparentnih finansijskih usluga za mala i srednja preduzeća, kao i stanovništvo u zemljama u kojima posluju. Osim što ispunjava potrebe podružnica za kapitalom, ProCredit Holding predvodi razvoj ProCredit banaka, obezbjeđuje više rukovodstvo za iste, te podržava banke u svim ključnim oblastima aktivnosti, uključujući bankarsko poslovanje, ljudske resurse i upravljanje rizicima. On osigurava da se korporativne vrijednosti ProCredita,međunarodne najbolje prakse bankarskog poslovanja i Basle II principi upravljanja rizikom, primjenjuju u cijeloj grupaciji u skladu sa standardima njemačkih nadzornih tijela.

Zeitinger Invest GmbH je vodeći dioničar i strateški investitor u ProCredit Holding. Kompanija je nastala iz Internationale Projekt Consult GmbH (IPC) u 2016. i  u vlasništvu je članova porodice Zeitinger, koji snažno vjeruju u ideju Europe i njene humanističke vrijednosti.

ProCredit Holding je javno-privatno partnerstvo. Pored Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest (sredstvo investiranja osoblja ProCredit Holding-a i ProCredit-a), ostali privatni dioničari ProCredit Holding-a uključuju Dutch DOEN Fondaciju, američki penzijski fond TIAA-CREF, Omidyar-Tufts , američki mikrofinansijski fond, švicarski investicijski fond, ResponsAbility. Javni dioničari ProCredit Holding-a uključuju KfW (njemačka promotivna banka), IFC (podružnica Svjetske banke u privatnom sektoru), FMO (holandska razvojna banka), BIO (belgijska investicijska kompanija za zemlje u razvoju) i Proparco (francuska investicijska i promotivna kompanija za ekonomsku saradnju).

Pravni oblik ProCredit Holdinga je tzv. KGaA (Kommanditgesellschaft auf Aktien, ili  ograničeno partnerstvo). Ovo je pravni oblik koji se obično koristi u Njemačkoj, a koji se može smatrati dioničkim društvom u kojem ulogu uprave ima komplementar (opći partner)  i u kojem komplementar ima pravo saglasnosti za pojedine odluke ključnih dioničara. U slučaju ProCredit Holding-a komplementar je mala zasebna kompanija koju posjeduju glavni dioničari ProCredit Holding-a AG&Co., KGaA: Zeitinger Invest, IPC Staff Invest, DOEN, KfW i IFC. Ova struktura će ProCredit Holding-u omogućiti da ubuduće povećava kapital bez nepotrebnog slabljenja uticaja glavnih dioničara u osiguravanju da grupacija očuva postizanje dva cilja: uticaj na razvoj i komercijalni uspjeh.

ProCredit Holding posjeduje rejting u investiranju (BBB-) dodijeljen od strane Fitch Ratings Agency.

Više informacija o ProCredit Holding-u potražite ovdje.