Eko rječnikSplit (razdvojeni) sistemi klima uređaja

Split sistemi predstavljaju vrstu sistema klima uređaja koji se sastoje od unutrašnje jedinice (isparivač) i vanjske jedinice (kondenzator).

Nazad na vrh stranice

Sistemi centralnog grijanja

Sistem centralnog grijanja proizvodi toplotu (topla voda) u jednoj centranog tački (kotao) i prenosi je cijevima i radijatorima u više soba zgrade ili prostorija. Najbolja temperatura za svaku sobu se može regulisati termostatima. Ovim se potrebe za grijanjem optimiziraju i smanjuju troškovi energije tokom godine.

Nazad na vrh stranice

CFL: Kompaktna fluorescentna sijalica

Kompaktna fluorescentna sijalica (CFL), je također poznata kao sijalica za štednju energije, je vrsta fluorescentne sijalice koja troši 80% manje električne energije od konvencionalne sijalice za istu količinu svjetla.

Nazad na vrh stranice

Rashlađivač

Rashlađivači su komponente koje se obično koriste u centralnom klimatizacijskom sistemu. Njegova funkcija je da hladi rashladnu tekućinu (uglavnom vodu) koja se dovodi do krajnjih uređaja i hladi zrak u određenim prostorima.

Nazad na vrh stranice

CNC mašine (sa kompjuterskom numeričkom kontrolom)

CNC mašinama se upravlja pomoću kompjutera i  potpuno su  automatizirane. Programom se utvrđuje proces rada i finalni proizvod.

CNC mašine su produktivnije i unapređuju kvalitet finalnog proizvoda, što vodi ka smanjenju energetskih troškova, boljim cijenama proizvoda i većoj profitabilnosti po proizvedenoj jedinici. Uobičajeni tipovi CNC mašina su mašina za tokarenje, bušenje, lasersko rezanje, presovanje, itd. koje se mogu naći u djelatnostima obrade metala, plastike ili drveta.

Nazad na vrh stranice

EE: Energetska efikasnost

Energetska efikasnost se može definisati kao smanjenje energije koja se koristi za dobijanje određene količine roba i usluga, ili određenog nivoa komfora. Također može predstavljati i povećanje nivoa produktivnosti ili  komfora održavanjem ili blagim povećanjem količine energije potrebne za te namjene.

Nazad na vrh stranice

Mašina za oblaganje rubova

Mašina za proizvodnju namještaja pomoću koje se vrši prekrivanje ili spajanje  ploča od iverice, panel ploča ili sličnih ploča od drveta pomoću materijala za oblaganje rubova poput PVC, akrila ili melamin, itd.

Nazad na vrh stranice

EPS: Ekspandirani polistiren

EPS je materijal koji se obično koristi za termičku izolaciju u zgradama. To je vrsta polistirena (poznata kao stiropor).

Nazad na vrh stranice

EER: Omjer energetske efikasnosti

Indikator koji pokazuje omjer između rashladne snage (u vatima) i potrošnje električne energije(u vatima) uređaja za zamrzavanje i hlađenje.

Što je viši EER, to je oprema za zamrzavanje efikasnija.

Primjer: Ako je klima uređaj normiran na 3.500 vati a troši 1.000 vati električne energije po satu, njegov EER je 3.5

Nazad na vrh stranice

Certificiranje emisija (npr. EURO 5 i 6; RAZRED III)

Većina novih vozila, građevinskih i poljoprivrednih mašina danas ima certifikate o emisiji određenih gasova i čestica poput čađi, ugljičnog monoksida, dušikovog oksida, itd. Vozila koja posjeduju ove certifikate obično proizvode manje zagađivača a troše manje goriva od onih vozila koja nemaju certifikat.

Najpoznatiji certifikati su:

  • EURO certifikat: obavezan u Evropskoj uniji
  • RAZRED II: obavezan u SAD

Nazad na vrh stranice

Energetske revizije

Energetska revizija je pregled i analiza protoka energije i korištenja energije u zgradi, obradi ili kompaniji. Krajnji cilj energetske revizije je postići optimalnu potrošnju energije bez negativnog učinka na proizvodnju. Na primjer energetskom revizijom mogu se utvrditi ekonomičniji načini da se smanje energetski gubici i ostvare energetske uštede.

Nazad na vrh stranice

Energetske oznake (kategorije A, A+, A++, A+++; Energy Star (energetska zvijezda))

Energetske oznake pokazuju da li je uređaj energetski efikasniji u odnosu na slične uređaje. Ove oznake se mogu naći na uredskoj opremi, potrošačkoj elektronici i uređajima.

Najpoznatiji primjeri su:

  • Energetske klase: obavezna energetska oznaka u EU. Energetska efikasnost opreme se svrstava u klase  od A+++ (najefikasnija) do D (najneefikasnija).
  • Energy Star: Dobrovoljni certifikat za opremu proizvedenu u SAD. Ukoliko uređaj  nosi simbol Energy Star, obično je 30% efikasniji od konvencionalnog uređaja.

Nazad na vrh stranice

Komora za fermentaciju

Pekarska oprema koja se sastoji od komore sa kontrolisanim nivoom vlažnosti i višim temperaturama unutar komore koje povećavaju aktivnost kvasca usljed čega dolazi do bržeg dizanja tijesta.

Nazad na vrh stranice

Toplotne pumpe

Toplotne pumpe su uređaji koje pokreću toplotu iz obnovljivog izvora toplote (tlo, voda ili zrak) u drugi prostor (zgrada),pomoću električne energije.

Nazad na vrh stranice

ISO 14001

ISO 14001 je grupa međunarodnih standarda koja pruža  okvir koji pomaže organizacijama da kreiraju sistem za upravljanje okolišem. Konačno,  sistem za upravljanje okolišem ima za cilj da negativni učinak na okoliš svede na mimimum vlastiti, i da kontinuirano unapređuje vlastite rezultate u zaštiti okoliša.

Nazad na vrh stranice

LED: Dioda koja emituje svjetlost

LED-ovi su aplikacije rasvjete koje imaju mnoge prednosti nad konvencionalnim sijalicama, i to manju potrošnju energije, duži vijek trajanja, fizički izdržljivije, manje po veličini, i brže se isključuju.

Nazad na vrh stranice

Organska proizvodnja/poljoprivreda

Organska poljoprivredna proizvodnja ima za cilj da smanji štetan uticaj ljudi na okoliš. Organska poljoprivredna proizvodnja  obično obuhvata npr. smjenjivanje kultura, izbjegavanje sintetičkih pesticida, gnojiva ili antibiotika, izbjegavanje hormona ili dodataka hrani, zabrana genetski modifikovanih organizama, itd.

Nazad na vrh stranice

PV: Fotonaponski sistemi

Fotonaponski solani paneli se obično sastoje od tankih čelija silikona koje direktno pretvaraju sunčevo svjetlo u električnu energiju pomoću fotoelektričnog efekta.

Nazad na vrh stranice

Mašina za proizvodnju profila

Mašina za obradu drveta koja se koristi za oblikovanje drveta (profila) pomoću posebnih rezača.

Nazad na vrh stranice

Kompenzatori reaktivne energije

Ovi uređaji povećavaju faktor  snage (pomoću kojeg se mjeri pravilna upotreba električne energije u kompaniji) i smanjuju energetski gubici u kompanijama sa visokom potrošnjom energije. Ugradnjom ovog uređaja u električni sistem kompanije smanjuju se troškove električne energije a izbjegava plaćanje kazni zbog niskog faktora snage.

Nazad na vrh stranice

RE: obnovljiva energija

Obnovljiva energija dolazi iz prirodnih izvora energije i postoji u gotovo neograničenim količinama (npr. vjetar, sunčeva svjetlost, energija vodotokova, geotermalna energija ), ili se obnavljaju mnogo brže nego što se troše(npr. biomasa)

Nazad na vrh stranice

SWHS: Solarni sistem za zagrijavanje vode

SWHS koristi sunčevu svjetlost za proizvodnju tople vode. Ovi sistemi imaju termički kolektor (koji se u većini slučajeva sastoji od ravne metalne ploče ili vakumiranih staklenih cijevi), cjevovoda i rezervoara za vodu.

Nazad na vrh stranice

VSD: Upotreba pogona promjenjive brzine

Pogon promjenjive brzine (VSD-ovi) su uređaji koje kontrolišu i mijenjaju brzinu električnog motora regulisanjem količine energije koja ulazi u mašinu. Na ovaj način, VSD štedi energiju. VSD-ovi mogu biti pogodni za pumpe, muzilice, pokretne trake, ventilacione sisteme, pile, itd.

Nazad na vrh stranice