Dioničari

Home / Dioničari

ProCredit Holding je matična kompanija globalne grupacije ProCredit banaka. ProCredit Holding osnovan je kao Internationale Micro Investitionen AG (IMI) 1998. godine, od strane IPC-a, prve konsultantske kompanije u oblasti finansiranja razvoja.ProCredit Holding,  koji ima iste vrijednosti i ciljeve kao i ProCredit Bank, je jaka međunarodna finansijska institucija. Plodonosna saradnja izmedu ProCredit Bank i ProCredit Holding po tržišnim uslovima vodi održivom obezbjeđenju profesionalnih bankarskih usluga po atraktivnim uslovima za naše klijente, osiguravajući tako značajan doprinos dugoročnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

ProCredit Holding je 100% vlasnik dionica  ProCredit Bank d.d. Sarajevo.

ProCredit Holding je matična kompanija globalne grupacije ProCredit banaka. ProCredit Holding osnovan je kao Internationale Micro Investitionen AG (IMI) 1998. godine, od strane IPC-a, prve konsultantske kompanije u oblasti finansiranja razvoja.

ProCredit Holding predan je širenju pristupa finansijskim uslugama u zemljama u razvoju i ekonomijama u tranziciji izgradnjom grupe banaka koje su vodeći davaoci fer i transparentnih finansijskih usluga za mala i srednja preduzeća, kao i za stanovništvo u zemljama u kojima posluju. Osim što ispunjava potrebe podružnica za kapitalom, ProCredit Holding predvodi razvoj ProCredit banaka, obezbjeđuje više rukovodstvo za iste te podržava banke u svim ključnim oblastima aktivnosti, uključujući bankarsko poslovanje, ljudske resurse i upravljanje rizicima. On osigurava da se korporativne vrijednosti ProCredita, međunarodne najbolje prakse bankarskog poslovanja i Basel II principi upravljanja rizikom, primjenjuju u cijeloj grupaciji u skladu sa standardima njemačkih nadzornih tijela.

Zeitinger Invest GmbH je vodeći dioničar i strateški investitor u ProCredit Holding. Kompanija je nastala iz Internationale Projekt Consult GmbH (IPC) u 2016. 

ProCredit Holding je javno-privatno partnerstvo. Pored Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest (sredstvo investiranja osoblja ProCredit Holding-a i ProCredit-a), ostali privatni dioničari ProCredit Holding-a uključuju Dutch DOEN Fondaciju, Američki penzijski fond TIAA-CREF, Omidyar-Tufts , Američki mikrofinansijski fond, Švicarski investicijski fond, ResponsAbility. Javni dioničari ProCredit Holding-a uključuju KfW (Promotivna banka Savezne Republike Njemačke), IFC (podružnica Svjetske banke u privatnom sektoru), FMO (Holandska razvojna banka), BIO (Belgijska investicijska kompanija za zemlje u razvoju).

Pravni oblik ProCredit Holdinga je tzv. KGaA (Kommanditgesellschaft auf Aktien ili  ograničeno partnerstvo). Ovo je pravni oblik koji se obično koristi u Njemačkoj, a koji se može smatrati dioničkim društvom u kojem ulogu uprave ima komplementar (opći partner)  i u kojem komplementar ima pravo saglasnosti za pojedine odluke ključnih dioničara. U slučaju ProCredit Holding-a komplementar je mala zasebna kompanija koju posjeduju glavni dioničari ProCredit Holding-a AG&Co., KGaA: Zeitinger Invest, IPC Staff Invest, DOEN, KfW i IFC. Ova struktura će ProCredit Holding-u omogućiti da ubuduće povećava kapital bez nepotrebnog slabljenja uticaja glavnih dioničara u osiguravanju da grupacija očuva postizanje dva cilja: uticaj na razvoj i komercijalni uspjeh.

ProCredit Holding posjeduje rejting u investiranju (BBB-) dodijeljen od strane Fitch Ratings Agency.

Više informacija o ProCredit Holding-u potražite ovdje.